top of page
Yazarın fotoğrafıBerkay Karasu

BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?

Boşanma davası, evlilik birliğinin mahkeme kararıyla sona erdirilmesi için açılan bir davadır. Eşlerin anlaşma durumuna göre anlaşmalı ve çekişmeli olmak üzere iki tür boşanma davası açılabilmektedir.


Boşanma davaları Aile Mahkemesinde görülmektedir. Bu nedenle davanın Aile Mahkemesine hitaben yazılmış bir dilekçe ile açılması zaruridir. (Aile Mahkemesi olmayan adliyelerde Asliye Hukuk mahkemeleri, Aile Mahkemesi Sıfatıyla Davayı Görecektir) Dava açılmadan önce hukuki hazırlık yapılması oldukça önemlidir. Bu sebeple alanında uzman boşanma avukatı ile sürecin devam ettirilmesi oldukça önemlidir.


BOŞANMA DAVASI NE KADAR SÜRER?


Çekişmeli boşanma davaları bulunduğunuz ildeki mahkemelerin yoğunluğuna göre ortalama 1 yıl sürmektedir. Anlaşmalı boşanma davaları ise bireysel başvurularda 4 ila 6 ay arası sürerken profesyonel bir avukat yardımıyla ortalama 40 gün içinde sonlandırılabilmektedir.


ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI


Çekişmeli boşanma davası, eşlerin boşanma davasının sonuçları konusunda (nafaka, tazminat, velayet gibi) anlaşmaya varamamasından doğan bir boşanma çeşididir. Eşlerden birinin boşanmak istememesi halinde, boşanmak isteyen tarafın aksine dilekçesinde evliliğin çekilmez hale gelmediğini ispatlaması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanmaya kıyasen daha uzun bir dava sürecini gerektirmektedir. Bunun sonucunda ise boşanma süreci doğal olarak uzamaktadır. Dini nikahla yaşayan çiftler ise anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma davası açamazlar. Bu dava açılmadan önce muhakkak derinlemesine bir hukuki ön hazırlık yapılmalıdır. Davanın hatalı yahut eksik işlemlerle açılması, kişiyi haklı iken haksız çıkarmaya çok müsaittir. Bu nedenle alanında uzman bir boşanma avukatı ile sürecin takip edilmesi şarttır.


o Müşterek çocuğun/çocukların velayeti konusunda anlaşamaması halinde,

o Nafaka ve tazminat talepleri konusunda anlaşamamaları halinde,

o Edinilmiş malların paylaştırılması konusunda anlaşamamaları halinde,

o Eşlerden birinin boşanmak istememesi halinde,

o Evlilik birliğinin 1 yıldan kısa sürmesi halinde ve daha pek çok durumda çekişmeli boşanma davası açılabilir.


ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI DİLEKÇESİ NASIL OLMALIDIR?


Dava dilekçesi, 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda belirtilen formatta hazırlanmış olmalıdır. Evliliği sarsan ve boşanma kararının alınmasına sebep olan tüm olaylar delilleriyle birlikte açıkça izah edilmelidir. Kanuna uygun olmayan dava veya cevap dilekçesi mahkeme tarafından usule aykırılıktan reddedilebilecektir. Yapılacak bir hata veya usuli eksiklik ileride telafisi imkânsız zararlara yol açabilecektir. Bu gibi durumlarda hak kaybına uğranılmaması için davanın temelini oluşturan dilekçe sürecinde ve davanın devamında bir avukattan hukuki yardım alınması davanızın seyrini olumlu yönde etkileyecektir.


ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI


Anlaşmalı boşanma, TMK 166/3 uyarınca; evlilikleri en az bir yıl sürmüş çiftlerin birlikte başvurarak ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi ile evlilik birliğinin temelinden sarsıldığına dair kanaat getirilmesi esasına dayanan bir boşanma çeşididir. Taraflar hâkim önünde iradelerini serbestçe açıklamalılardır ve boşanmanın mali sonuçları ile varsa çocukların durumunun kararlaştırıldığı bir protokolün hâkim tarafından onaylanması gerekmektedir. Taraflar boşanma avukatları vasıtasıyla hazırladıkları “Anlaşmalı Boşanma Protokolü” nü mahkemeye sunarak boşanmayı gerçekleştirebilir.


Anlaşmalı boşanma davalarında protokol hazırlanırken taraflar boşanmanın fer’i niteliğinde olan; nafaka, tazminat, mal paylaşımı, ziynet eşyaları gibi hususları tek tek belirlemelidirler.

Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır.


Şahıs Tarafından Av. Berkay KARASU’ ya Vekalet Verirken; Vekalet verecek kişiler kendilerine en yakın noterden işlem yapabilirler. Ofisimizin bulunduğu Mersin şehri dışarısından çıkartılacak vekaletnameler ofis adresimize kargo ile gönderilmelidir.





63 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Σχόλια


bottom of page